Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  Kao i u drugim ramskim župama, i u župi Prozor i ove godine, kao zahvala za urod i plodove, ali i...
article thumbnail  Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor bilo veoma svečano. Razlog je bio trostruk, naime,...
article thumbnail  Prozorska Župa Presvetog Srca Isusova priprema se proslaviti dan Posvete crkve (53) s Danom...
article thumbnail  Velika Gospa, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koja se slavi 15. kolovoza...
article thumbnail  Misa na groblju Šerovina: subota, 19.8.2023. u 11,00 sati. Misa u Višnjanima Gornjim: subota, ...
article thumbnail  Danas, 29. srpnja, na spomendan sv. Marte, Marije i Lazara u župi Presvetog Srca Isusova Prozor don...
article thumbnail  Danas je na Gmićima proslavljen zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv. Ilija Tišbijac, prorok. Uz ...
article thumbnail  Danas je upriličena vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor. Nakon...

 

Svećenik Vrhosanske nadbiskupije Ljubo Zadrić obranio je 1. ožujka 2023. godine na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregorijana u Rimu doktorsku disertaciju iz dogmatske teologijenaslovljenu na Crkva “sakrament spasenja“ i „posrednička uloga u obećanom spasenju svijetu“ kod Edwarda Schillebeeckxa i implikacije njegove misli kod nekih današnjih teologa izrađenu pod vodstvom prof. dr. sc. Nunzia Capizzija (svećenika biskupije Catania – Sicilija).

Disertacija vlč. Ljube podijeljena je u tri cjeline, a svaka cjelina ima po dva poglavlja. U ispitnom povjerenstvu uz mentora, bio je prof. dr. sc. Gabriele Mmassi (svećenik i član Družbe Isusove) kao cenzor te prof. dr. sc. Prem Xalxo (svećenik i član Družbe Isusove) kao predsjednik povjerenstva.

Protokol samoga čina obrane doktorske disertacije bio je slijedeći. U uvodnom dijelu nazočnima se obratio predsjednik povjerenstva, a zatim je uslijedila molitva. Potom je vlč. Ljubo u vremenu od pola sata izložio sadržaj disertacije. Poslije toga u dva vremenska razdoblja u trajanju od pola sata, doktorand je diskutirao sa mentorom i cenzorom. Članovi povjerenstva nakon toga su se povukli na vijećanje, a potom je uslijedilo proglašenje uspješnosti same diskusije I cjelokupne doktorske disertacije. U završnom dijelu, doktorand vlč. Ljubo uputio je riječi zahvale, a nakon završne molitve, uslijedilo je zajedničko druženje i zdravica. Svečana večera za uzvanike upriličena je u prostoru papinskog zavoda Germanicum et Hungaricum. Uz obitelj vlč. Ljube ovom akademskom činu nazočili su kolege svećenici i prijatelji iz Rima, Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske.

Sadržaj disertacije vlč. Ljube Zadrića:

Kako je pitanje spasenja stalno prisutno u misli i svijesti čovjeka, ljudska povijest i religije tragaju za odgovorom, pri čemu nailazimo na mnoštvo različitih dokaza i vjerovanja. Doktorska disertacije u središte postavlja «Crkvu kao sakrament spasenja» kroz misao flamanskog teologa Edwarda Schillebeeckxa, jednog od utjecajnijih teologa proteklog stoljeća. Cijela teološka misao, pa tako i sama disertacija temelji se na osobi Isusa Krista. Preispitujući dugu crkvenu tradiciju, doktorand traži što je uistinu neophodno kako bi Crkva I danas ostala vjerna Kristu. Stoga podsjeća kako se i u samoj Crkvi – ovisno o društvenim I povijesnim prilikama – može promijeniti dosta, ali ipak nije dozvoljeno mijenjati sve. Ukoliko Crkva izgubi sakramentalni karakter, tj. odnos sa Kristom, onda postoji opravdana bojazan da to više nije: jedna-sveta-katolička-apostolska Crkva.

U vremenu razvoja ljudskog društva u tehnološkom smjeru, disertacija preispituje odnos I uopće zanimanje modernog čovjeka prema pitanju spasenja. Na ovo pitanje doktorand pokušava naći odgovor kroz disertaciju koja je podijeljena u tri cjeline, a svaka od njih sastoji se od dva poglavlja. U ovom teološkom istraživanju iznimno je naglašena važnost aktivne prisutnosti Crkve u društvu kao nositeljice spasenjske poruke koja treba motivirati vjeru ljudi koji žive u tehnološkom vremenu.

Stoga kao temeljnu činjenicu teološke misle Edwarda Schillebeeckxa, doktorand predstavlja kategoriju susreta i naglašava:«kako je sve počelo susretom učenika sa Kristom, tako i danas u Crkvi sve treba početi od toga istog susreta». Iz ove činjenice proizlazi kako je temelj Schillebeeckxove ekleziologije – pa tako i same doktorske disertacije – ekleziologija Drugog vatikanskog sabora koja prekida sa višestoljetnim prikazivanjem Crkve samo kroz jurisdikcijsko-apologetsku prizmu, i vraća se temelju kršćanstva, a to je povijesno-spasenjski događaj Isusa Krista. Na tom osnovu doktorand nudi sliku Crkve-služiteljice spasenja u današnjem društvu, vodeći se tezom kako je potrebno od znakova moći okrenuti se samoj moći znakova. A temeljni znak je Krist po kojem Crkva postaje sakrament.

Iako je vjerodostojnost teološke misle Edwarda Schillebeeckxa u dva navrata bila ispitivana od strane Kongregacije za nauk vjere, njegov slučaj nije završio nikakvom osudom od strane Crkve. Ipak, nakon pismene korespondencije i diskusije u Rimu, flamanski teolog je morao neke od svojih stavova uskladiti sa naukom katoličke Crkve. Stoga služi kao primjer kako treba kritički promišljati i nuditi Crkvi moguća rješenja u izazovima koje susreće u modernom i post-modernom svijetu, ne zaboravljajući pak njezinu fundamentalnu ulogu: vjerodostojno naviještanje Isusa Krista.

I upravo je to i zaključak disertacije koja predlaže otvoreni pristup Crkve prema današnjem društvu kako bi Kristovo evanđelje bilo aktualno i danas. Čineći odmak od znakova ovozemaljske moći, Crkva prihvaća biti u službi spasenja današnjem svijetu. I upravo je kategorija «Crkve kao sakramenta spasenja» jedna od važnijih teoloških kategorija Drugog vatikanskog sabora koji se nadahnjivao povratkom na izvore teološke misle: Sveto Pismo I crkvene oce. Iz svega proizlazi i zaključak kako se otajstvo Crkve – koja je božanskog I ljudskog karaktera – najbolje iščitava iz sakramentalne perspektive po kojoj je ona u Kristu kao sakrament spasenja i znak jedinstva ljudskog roda (usp. Lumen gentium 1).

Vlč. Ljubo Zadrić rođen je 6. travnja 1991. u Prozoru gdje je u župi Presvetog Srca Isusova primio sakramente kršćanske inicijacije. Obitelj mu živi u mjestu Perići. U Prozoru je polazio Osnovnu školu Marka Marulića, a gimnaziju u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku gdje je boravio u sjemeništu kao kandidat Vrhbosanske nadbiskupije. Filozofsko-teološki studij započeo je u Sarajevu (2010. – 2012.), a završio i diplomirao na

Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 2015. Zaređen je za đakona 29. studenog 2015., a za svećenika 29. lipnja 2016. u Sarajevu. Kroz đakonsku godinu obavljao je službu u katedralnoj župi Presvetog Srca Isusova u Sarajevu.

Od 2016. bio je na poslijediplomskom studiju iz dogmatske teologije, također na Gregoriani gdje je nakon završnog ispita stekao akademski stupanj magistra znanosti.

Nakon toga upisao je doktorski studij. Tijekom boravka u Rimu bio je član je Papinskog zavoda Germanicum et Hungaricum.

Poslije povratka iz Rima, u Sarajevu je imenovan pastoralnim suradnikom u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“. Duhovni je asistent Udruge katoličkih studenata „Emaus“, a od početka akademske godine 2022/23. profesor je dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.

  • IMG-458a3c13a529f8f896e3247f0383e218-V
  • IMG-53ed0abc2da393483e04d2f7e62e0d03-V
  • IMG-638af8d7ab50449af3efb87bf06079b2-V
  • IMG-63b884d2c7ea9ef432110eb3987cb8c2-V
  • IMG-93e112d85211bfa44fae8a770a10e5a7-V
  • IMG-ba94d7c70cb3f6510fc4cc6b4ea840c2-V

Simple Image Gallery Extended

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com