Župa na Facebooku

Zadnje dodano

article thumbnail  Kao i u drugim ramskim župama, i u župi Prozor i ove godine, kao zahvala za urod i plodove, ali i...
article thumbnail  Danas je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor bilo veoma svečano. Razlog je bio trostruk, naime,...
article thumbnail  Prozorska Župa Presvetog Srca Isusova priprema se proslaviti dan Posvete crkve (53) s Danom...
article thumbnail  Velika Gospa, svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koja se slavi 15. kolovoza...
article thumbnail  Misa na groblju Šerovina: subota, 19.8.2023. u 11,00 sati. Misa u Višnjanima Gornjim: subota, ...
article thumbnail  Danas, 29. srpnja, na spomendan sv. Marte, Marije i Lazara u župi Presvetog Srca Isusova Prozor don...
article thumbnail  Danas je na Gmićima proslavljen zaštitnik mjesta i zavjetne kapele - sv. Ilija Tišbijac, prorok. Uz ...
article thumbnail  Danas je upriličena vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor. Nakon...

 

Ovih dana smo vrlo često čuli glasne najave svadbenih povorki, koje su se u kolonama kretale po našim ulicama i našim mjestima. Različitih boja, zastava, svjetonazora i običaja, ali jedno im je zajedničko: to je svadbena povorka.

Ona pretpostavlja ženidbu i stupanje u bračno zajedništvo dvoje mladih ljudi, koji su u spajanju svojih puteva našli zajednički temelj daljnjoj stvarnosti svoga života u posve novoj strukturi i načinu ostvarivanja životnih ciljeva. Ima tu i stvari koje ne spadaju u dobronamjerni izraz veselja. Paljenje guma i nije nekakav ugodno mirisni prilog svatovima, kao i neka divljačka ponašanja koja su ekscesna i egzibicionistička. Čudna je to pojava, ali je prisutna!? Što to ima u čovjeku ružno pa da u javnosti očituje takve čine?

Ostanimo pri radosnoj stvarnosti događanja. To je društveni čin ulaska u novu egzistencijalnu stvarnost, u bračno zajedništvo. Kršćani ga slave na način sakramenta Ženidbe, a ostali na ugovorno zajedništvo bračnog saveza. Između ove dvije ženidbe postoji bitna razlika, ali ne bi o tome. Na izvan se i u jednoj i u drugoj svali ulazak u zajedništvo svega života muškarca i žene koji se naziva brakom, naravnim i/ili sakramentalnim.

Sakramentalni brak je nadgradnja naravne ženidbe, kojoj je temeljna struktura potpuno predanje i prihvaćanje nove životne stvarnosti u ekskluzivnom zajedništvu muškarca i žene utemeljenih u Kristu, jer samo tako mogu jedno drugome udijeliti sakramentalnu stvarnost Ženidbe. To mogu jer su kršteni i zato što su to izabrali i to voljom svojom hoće i čine!

Interesantna je upravo činjenica da je prvo čudo i početak javnog djelovanja Isusova upravo na svadbi u Kani galilejskoj. Nije bilo javno, ali znali su oni koji su trebali znati, njegovi Učenici, da vide s kim imaju „posla“. Čak ni mladoženja to nije znao, ni načelnik stola (stari svat), samo Marija i sluge i učenici. Njegova prisutnosti je važna! Dapače u nekim momentima života bitna! Ako nije tako, onda ništa nije važno.

Ove nedjelje Krist nam želi poručiti, da je njegova diskretna prisutnost vrlo važna u našem svakodnevnom životu, ne vidi se vrlo često, ali se u svakom momentu očituje. I jer je stalna onda je i ne doživljavamo posebnom, a ako je tako, blago nama, jer onda sigurno ljubav njegova prebiva u nama! Tad smo i mi pripravni činiti drugima sve, da imaju, da su zadovoljni i da sve funkcionira, a nas kao da nema, a uvijek smo prisutni!

Nametljiva prisutnost može biti teški balast svakome danu, a ako je to trajno, postaje kronični izvor pesimizma i praznih ali vrlo zvučnih oblika prisutnosti i nametanja vlastite osobnosti i gdje nas ne bi smjelo biti!

Daj nam Gospodine osjećaj za mjeru!

Marko, župnik

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com