Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Vanjska proslava patrona župe Presvetog Srca Isusova Prozor za vjerni puk ramskoga dekanata...
article thumbnail  Danas, 19. lipnja, povodom proslave patrona župe Prozor – Presvetog Srca Isusova, kao što je...
article thumbnail  Danas, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, župa Prozor slavi svoj patron. Svečano euharistijsko slavlje s...
article thumbnail    Danas, 18. lipnja (četvrtak) u našoj župi povodom proslave patrona župe, sv. Misu Uočnicu uz...
article thumbnail  Danas, 17. lipnja (srijeda), u našoj župnoj crkvi uz koncelebraciju trojice svećenika,...
article thumbnail    Kao što je i najavljeno, danas, 16. lipnja vjernici u župi Prozor započeli su trodnevni duhovni...
article thumbnail  Dragi prijatelji, sestre i braćo, mladi i stari naše kršćanske katoličke zajednice Presvetog Srca...
article thumbnail  Danas, na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo, u župnoj crkvi Presvetog Srca...

 

Korizma je. Nalazimo se u dijelu liturgijske godine kada se posuti pepelom s Čiste srijede trebamo zaustaviti, skinuti ružičasta stakalca i suočiti se s brojnim teškoćama, pa čak i patiti, kako bismo u vazmenom bdijenju suuskrsnuli s Kristom. Pojam Korizma ili četrdesetnica dolazi od latinske riječi quadragesima koja unutar crkvene liturgijske godine označava jedno vrlo specifično razdoblje. Ideja nastanka Korizme, kao vremena priprave za Uskrs, plod je bogatog sazrijevanja kršćanske duhovnosti unutar povijesti Crkve.

Tako već 306. godine u nekim crkvenim tekstovima spominje se ta jedna specifična vazmena priprava koja je trajala četrdeset dana i koja je bila obilježena postom i molitvom. Točnu godinu nastanka Korizme ne možemo, dakle, sa sigurnošću ustvrditi, ali prema nekim svjedočanstvima možemo pretpostaviti njezinu praktičnu ustaljenost već početkom IV. st.
Postavlja se pitanje: zašto Korizma traje baš četrdeset dana? Odgovor imamo u samom Svetom Pismu. Naime, Korizma je simbolično povezana s izlaskom Izraelaca iz egipatskog ropstva i duhovno-pročišćavajućim četrdesetogodišnjim putovanjem kroz pustinju do Obećane zemlje, zatim s Mojsijevim i Ilijinim četrdesetodnevnim postom, ali i sa Isusovom kušnjom u pustinji, prije javnog nastupa, koja je trajala četrdeset dana.Korizma je, dakle, razdoblje unutar kojega nas cijela Kristova Crkva poziva da intenzivnim oznakama posta, molitve, pokore i dobrih djela, pripravimo svoj duh i tijelo za svečanu proslavu Kristova uskrsnuća. Korizmaje, prema tome, vrijeme priprave za Uskrs, vrijeme posta i nemrsa, odricanja, pokorničkih djela i molitve. Ove vanjske izraze Korizme pratilo je osobito crkveno korizmeno događanje, koje potvrđuju osobite korizmene pjesme s ozbiljnim napjevima i porukom koja izražava Isusovu muku, ali i vjerničko suživljavanje s njegovom mukom i smrću. Isti je sadržaj i pučkih korizmenih pobožnosti, kao što su u nekim našim krajevima:  pokorničke procesije, pučko pjevanje dirljive pjesme "Gospin plač", Križni put i dr. Korizma je i vrijeme u kojemu pokušavamo ponovno zadobiti nadzor nad svojim životima, a posebno u onim područjima koja nanose ozbiljnu štetu u našim međuljudskim odnosima. Svatko od nas nosi poneku lošu naviku, grijeh protiv kojega ne pronalazi snage kako bi ga nadvladao.
Ovo je, dakle, savršena prilika da se počnemo mijenjati, da se odreknemo loših navika, da zatražimo snagu za nadvladavanje vlastitih grijeha i križeva... . Ovo je vrijeme u kojem se od svakoga od nas traži osobni, ali i društveni popravak. Često su ljudi oko nas kao urušene crkve koje čekaju na pomoć izvana, na dašak naše ljubavi. Korizma je vrijeme za popravak! Popravljajte sebe, slomljena i tužna srca svojih bližnjih, molite za svoje neprijatelje, molite za potrebite. No još većim žarom djelujte, unesite svoje srce u svaku karitativnu akciju koja vam se pruži. U svakoj potrebitoj osobi, žedni Krist sa križa vapi za našom ljubavlju. Neka i ova Korizma bude siguran znak veće ljubavi te slobode od materijalnih i tjelesnih potreba.

 

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com