Župa na Facebooku

Knjiga 100. godina župe

Župa Prozor

01
02
3
5
6
8
9
crkva1
crkva21

Video

Zadnje dodano

article thumbnail  Večeras je u župi Presvetog Srca Isusova Prozor, svečano obilježen Svjetski dan bolesnika i...
article thumbnail  U utorak 11. veljače je dan bolesnika i zdravstvenog osoblja. Slavi se na spomendan Gospe Lurdske,...
article thumbnail  U župi Prozor jučer je svečano proslavljena svetkovina Bogojavljenja i Dan svetog djetinjstva....
article thumbnail  Misu zahvalnicu na Silvestrovo, u punoj prozorskoj župnoj crkvi sa početkom u 17 sati uz...
article thumbnail  Na blagdan sv. Ivana, apostola i evanđeliste već niz godina u župi Presvetog Srca Isusova Prozor...
article thumbnail  U župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru i ove godine je slavljena Misa Polnoćka.  U...
article thumbnail   Subota – 28. prosinca 2019. od 9:00 Kralja Tomislava; Splitska – od policije Splitska – od Doma...
article thumbnail  U organizaciji župa ramskoga dekanata, i ove je godine upriličen koncert humanitarnoga karaktera na...

 

Nekoliko misli da bi dok razmišljamo domislili kakav dobar prijedlog i onda ga prihvatili kao zadatak, koji ćemo s posebnom pažnjom izvršavati svaki dan: Biti zahvalan! Za sva dobra i svaku pažnju kojom mi ljudi oko mene čine mogućim, lijepim, ugodnim u životu i radu moje svakodnevice.

Toliko ljubavi i pažnje imam od svojih roditelja. Od svakog posebno, od majke i od oca. Možda čak i nisu prisutni uz mene svaki dan, ali svakoga dana misle na mene, rade, trude se kroz podnošenje tereta rada, da bi meni omogućili život i djetinjstvo bez većih poteškoća i tereta.

Svom supružniku, koji podnosi teret dana, koji je povezan velikim iskušenjima, od tereta posla do odgovornosti, ljudskih susreta koji nisu baš uvijek ugodni, do podnošenja situacija napetosti do granice sukoba, neplaćenog rada, prevelikih oscilacija u ljudskim odnosima, podnošenju vremenskih uvjeta, pa sve do sitnih malih stvari koje neizostavno prate naš svaki dan.

Svom starom supružniku, kad smo ostali sami i kad smo jedno s drugim konačno svaki dan po cijeli dan. Opterećeni različitim tjelesnim kondicijama, teški sebi, a onda i svim drugima, nervozni, razdražljivi, pomalo sujetni pa čak i u nekim prilikama i praznovjerni, opterećujemo dan, ionako nezadovoljni njime! Bespotrebno se ljutimo, komentiramo i izazivamo reakcije koje nas bole, a ni ne sjetimo se da smo mi prvi otvorili ranu, ili je uzrokovali! I naravno, sudimo krivo, a prosuđujemo loše! Ne treba nam više nesporazuma od toga!

Susrećem se s društvom koje mi tepa i dijeli komplimente. Meni kao da to nije dosta, nego želeći ih opravdati tražim još veće!? Godi mi, iako znam da to nije istina, i malo pomalo gubim kontakt s realnošću. Osvijestit ću se kad se sve to sruši, a hoće prvim mojim , za njih negativnim potezom! Kula od karata! Napuhani balon u kontaktu sa najmanjom iglicom na svijetu!

Moji prijatelji? Imam li ih uopće? Tko su i kakvi su to prijatelji? Prijatelj je cilj, a ne sredstvo! Prijatelja nema puno, ako je pravi, uglavnom je jedan! Ostali su više ili manje poznanici.

Isus? Tko je on? Tko je on za mene? Da li stvarno išta znam o njemu, u smislu da je to predmet mog interesa? Ili je to samo davno čuvena priča koja izaziva neki spomen, koji je poznato – nepoznat, ali i nije toliko važan da bi ga trebalo osvježiti ili posvijestiti. Sjećanje, a ne susret!

Postanimo svjesni da je naše poimanje o  Isusu, ili uopće religiji, nas odrasli, ostalo na razini priprave za Prvu pričest ili eventualno za krizmu! Odrasli smo, uznapredovali i u znanosti i u civilizaciji, a religiozno ostali na razini osnovca! I što onda činimo? Prekinemo sa tom „djetinjarijom“! Time upravo pokazujemo koliko smo djetinjasti! Hajdemo prekinuti s jelom, i to je navika iz djetinjstva. Čemu u školu, kad je ionako prisila na našu komotnost! Zašto studirati kad se sve diplome mogu kupiti. Budi dobar i naivan, pa neka te liječi liječnik, posebno operira, koji je kupio diplomu, neka te brani ili sudi sudac koji je kupio diplomu. Nek ti kuću gradi čovjek koji je kupio diplomu. Nek te korumpiran i pokvaren čovjek savjetuje. Slušaj lašca i počet ćeš mu vjerovati, kušaj zlo, počet ćeš ga opravdavati, radi krivo, počet ćeš biti sve ratoborniji u zaštiti zla i sve aktivniji u činjenu nepravde! Za čiji račun? Neizbježno je, pokvarit ćeš se i počet ćeš zaudarati! A trebaš mirisati na krizmeno ulje!

Četrdeset dana prilike i to iz dana u dan! Hoću li se pokrenuti, ili ću čekati da postanem nepokretan!?

 

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Joomla Template - by Joomlage.com